Întemeietoarea lăcașului care găzduiește Centrul Cultural,,Carmen Sylva,, este însăși Regina Elisabeta a României.

Numele ,,Carmen Sylva,, este pseudonimul ales de Regină, care tradus din limba latină înseamnă,,Cântul Pădurii,, . Cu acest pseudonim, Regina își semna creațiile literare și picturile.


Inițial, clădirea a găzduit corpul de gardă al Castelului Peleș, în jurul anului 1898.


Mai târziu, clădirea a fost renovată și i s-a dat o destinație nouă, aceea de școală, devenind prima școală mixtă din Sinaia.

În clădire au funcționat 4 clase, câteva ateliere pentru fete și băieți și o locuință pentru învățător. Un an mai târziu, a primit numele de Școala Primară,,Carmen Sylva,, și a reunit toți copiii din zonă. Cursurile erau predate de doi învățători.


La această școală, însăși Maiestatea Sa, Regele Mihai, a frecventat cursurile primare.


La Școala ,,Carmen Sylva,, au descoperit primele taine ale învățăturii, alături de dascălii lor,

• Neagu Djuvara ( 1916- 2018 ) istoric, filolog, romancier, jurnalist și diplomat român

• Dinu Grigorescu (n.1938) dramaturg, poet, prozator, regizor și jurnalist. Îndrăgostit de Sinaia, domnia sa ne onorează cu participarea la spectacole de comedie pe care le semnează ca autor și regizor, și la evenimente dedicate unor personalități ale culturii românești.


Clasa I, învățător Nicolae Sorescu, 4 iunie 1945

Dinu Grigorescu ( al doilea de la stânga la dreapta)


Diploma Clasa a II-a Dinu Grigorescu


Odată cu trecerea anilor și cu procesul de reorganizare a școlilor din oraș, ,,Carmen Sylva,, a încetat să mai funcționeze ca școală, spațiile au fost restaurate și reamenajate și, în data de 10 aprilie 2008, clădirea a primit o destinație nouă, aceea de așezământ cultural, pe care o are în prezent.

Centrul Cultural,,Carmen Sylva,, este o instituție patronată de Primăria și Consiliul Local Sinaia, având o misiune culturală, dar și educativă, alăturându-se celorlalte instituții de cultură și educație din oraș.